A kecsketejről sokan vallják, hogy nagyon egészséges, annak aki megtudja inni-teszik hozzá rögtön egyesek. De pontosan miért is egészséges a kecsketej? Járjunk utána!
Aki látott már kecskét tudja hogy rendkívül izgága, energikus állat, folyton felugrál dolgokra,ha nem a kerítés fölött ugrik át akkor alatta kúszik keresztül. Előszeretettel megeszi akár a gyümölcsfák friss hajtásait, vagy épp a kedvenc kerti virágunkat. Székelyföldön a leginkább úgy hallottam jellemezni, hogy: „a kecske a legdisznyóbb állat”. Tény, hogy a kecske különleges bánásmódot igényel és ennélfogva nem lehet, könnyelműen tartani. A probléma valójában onnan ered, hogy a kecske okos állat és emellé még kiváló fizikai adottságokkal is rendelkezik s így érvényesíti akaratát. Ez azonban sokszor nem egyezik a gazda akaratával. Ezen kívül a másik probléma az a kecskékkel, hogy komoly hierarchia szerint élnek és emiatt sok a harc köztük. Az erősebb mindig elkergeti a gyengébbeket az etetőtől és ha nem tudja a szarvával megdöfni, akkor a fülét harapja. Szerencsére a fajkecskék valamivel mérsékeltebbek s így könnyebb bánni velük.
No de miből lesz a cserebogár, azaz a kecske? Ha rögtön a reklámmal akarnám kezdeni, azt mondanám, hogy azért lesz okos, egészséges és erős a kecske, mert kecsketejet ivott kiskorában. Bár ez vicc azért mégis van benne valami. Hiszen a kecskének komoly táplálékra van szüksége ahhoz, hogy ezeket a pozitív tulajdonságait fenn tudja tartani. Ezt pedig élete elején a tejből kapja meg.
A kecsketej először is kiváló kalciumforrás, ideális fejlődésben levő gyerekeknek, szoptatós anyáknak, és mindenkinek, aki természetes módon szeretné biztosítani szervezete kalcium ellátását.
A kecsketej nem okoz puffadást, ami egyeseknek komoly problémát jelent és gyomorkímélő hatása van.
Összetételében a kecsketej hasonlít legjobban az emberi tejre, aminek következtében sokkal több tápanyagot vagyunk képesek hasznosítania kecsketejből, mint például a tehéntejből.
A kecsketej sokkal táplálóbb a tehéntejnél, fél liternyi biztosítja az ember napi kalcium szükségletét és a B-vitamin szükségletének 40 százalékát. Ezen kívül elősegíti a vas és réz felszívódását.
Kétszer több benne a hasznos zsírsavak száma a tehéntejhez viszonyítva, s így segít egyensúlyban tartani a koleszterin szintünket, segít az érszűkület, agyvérzés és szívinfarktus megelőzésében. Ezenkívül pozitív hatása van a magas vérnyomásra is, mivel segít ellazítani a vérereket.
Fehérje tartalma 22 százalék, ami igen jó arány a szervezet egészségének fenntartásához.
Segít a fogyókúrában is mivel jóval kevesebb hizlaló zsiradékot tartalmaz, mint a tehéntej.
Mindezek mellett saját tapasztalatom alapján szintén csak pozitívan tudok nyilatkozni a kecsketejről. Én ugyanis hadilábon állok a kalciummal, többször előfordult, hogy kalcium hiányos állapotba kerültem, ami ideiglenes látászavarokkal, végtagok zsibbadásával majd végül egy hatalmas fejfájással jár s emiatt abba kellett hagynom a kávé ivást a kólára meg rá sem nézek. Tavaly egész nyáron naponta ittam kecsketejet és nem is volt problémám a kalciummal. Emellett megtapasztaltam az energianövelő hatását is.
Ha természetes egészség serkentőt szeretne valaki, ajánlom a kecsketejet, s ha esetleg nem jönne be valakinek, ki lehet próbálni az aludttejet vagy lehet joghurtot is készíteni. Forduljanak hozzánk bizalommal!